Καλλιέργεια & Ποικιλίες
Οι αμπελώνες
Το μεσογειακό κλίμα της περιοχής προσφέρει ήπιους χειμώνες, ζεστά καλοκαίρια και φθινόπωρο με βροχοπτώσεις (550mm) και υψηλά ποσοστά υγρασίας που αγγίζουν το 62%. H μέση θερμοκρασία είναι 19 βαθμοί κελσίου.
Η μεγάλη ανομοιομορφία του ανάγλυφου της περιοχής, καθώς και η διαφοροποίηση στα μικροκλίματα αποτελεί ένα μοναδικό πλεονέκτημα για την παραγωγή ιδιαίτερων κρασιών. Ως αποτέλεσμα, έχουμε την απόλυτη έκφραση του ‘’terroir’’ και της σοδειάς σε ποικιλιακούς οίνους που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς. Έτσι, μαζί με την ιδιαίτερη φροντίδα που παρέχουμε, δημιουργούνται μικρά θαύματα να τα… πιείτε στο ποτήρι!
Οι αμπελώνες μας περιλαμβάνουν 90 στρέμματα στην περιοχη γύρω από το οινοποιειο σε υψομετρο που ανερχεται στα 500 μετρα , 40 παραθαλασια στρέμματα στην περιοχή Φόδελε και επιπλέον 100 στρέμματα συνεργαζόμενων αμπελώνων σε υψόμετρο 600-750μ. Τα εξαιρετικά τοπικά χαρακτηριστικά συνοδεύονται με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που φτάνουν μέχρι 600-1000 κιλά/στρέμμα. Η διακριτική συμβολή μας, δίνει τη δυνατότητα στη φύση να προσφέρει απλόχερα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να συνθέσουν αρμονικά μια εξαιρετική πρώτη ύλη που οδηγεί σε διαφορετικές και ενδιαφέρουσες εκφράσεις οίνων.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΦΥΣΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ
Ας ξεμπερδέψουμε μαζί το μίτο της Αριάδνης…
Βιολογικά κρασιά → Είναι τα κρασιά που παράγονται από σταφύλια που προέρχονται από αμπελώνες όπου δεν χρησιμοποιούνται χημικά προϊόντα – λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.τ.λ.
Η λογική του αμπελουργού στην παρούσα φάση είναι να καλλιεργήσει το έδαφος με σεβασμό και να βοηθήσει στην βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος. Βασική ενέργεια που ακολουθείται είναι η εδαφοκάλυψη (cover crops), μπορεί να είναι με χλωρά λίπανση ή λουλούδια, τα οποία αφήνουν στο έδαφος θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η διάβρωση του εδάφους με ένα υπέδαφος πλούσιο σε ζωή.
Υπάρχουν περιοχές όπου η βιολογική καλλιέργεια είναι πιο ευνοϊκή και αυτό γιατί η έλλειψη υγρασίας σε συνδυασμό με την παρουσία του ήλιου κάνουν ένα κλίμα πιο ξηρό, αλλά ταυτόχρονα ιδανικό!
Η διαδικασία και η μετάβαση για την πιστοποίηση ενός βιολογικού αμπελώνα, προϋποθέτει ένα χρονικό διάστημα ( 3-4 ετών), όπου οι εποπτείες από τον φορέα πιστοποίησης πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Βιοδυναμικά κρασιά → Οι βιοδυναμικές πρακτικές στο αμπέλι είναι παρόμοιες με αυτές της βιολογικής γεωργίας , μόνο που στην βιοδυναμική ανεβαίνουμε μερικά σκαλοπάτια παραπάνω, με προϋποθέσεις που ορίζει ο Rufolf Steiner, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, στη βιοδυναμική καλλιέργεια λαμβάνονται υπ’ όψιν οι κοσμικές υποχθόνιες δυνάμεις και η θεωρία της ομοιοπαθητικής, που στηρίζεται στην ικανότητα του νερού να απομνημονεύει τις ιδιότητες των μορίων που δρουν ως λιπάσματα στους αμπελώνες. Η ιδέα που είχε ο Steiner ήταν στην ουσία ο αμπελουργός να έχει μία πιο ολισθική προσέγγιση στον τρόπο καλλιέργειας όπου η κάθε παρουσία ζωής στον αμπελώνα του να έπαιζε το δικό του ρόλο στον «κύκλο της ζωής». Η βασική αρχή του είναι ότι όλες οι ενέργειες (για τη φύτευση, σπορά, κλάδεμα, τρύγο) είναι ανάλογα με τις φάσεις της Σελήνης , του ήλιου και των πλανητών. Στην ουσία ενσωματώνει ιδέες για ένα αμπελώνα ως ολόκληρο οικοσύστημα λαμβάνοντας υπόψη πράγματα ως αστρολογικές επιρροές και σεληνιακούς κύκλους. Στη συγκεκριμένη προσέγγιση βασίστηκε και η Maria Thun, μία Γερμανίδα γεωπόνος, η οποία έβαλε τις βάσεις στον τομέα της βιοδυναμικής κουλτούρας, με τη δημιουργία ενός εγχειριδίου, όπου διαχωρίζει ημέρα, μήνα, ώρα και χρονιά ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σε κάθε φάση..
Φυσικά κρασιά → Ο όρος και όσα μπορεί να περιλαμβάνει είναι κάτι πολύ περίπλοκο χωρίς σαφή όρια και συχνά «δίνει τροφή» για μπερδέματα. Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι είναι κρασιά που δεν έχουν ή έχουν ελάχιστες παρεμβάσεις. Ένα άλλο κομμάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι αυτό που αφορά το SO2, το οποίο κατά βάση είναι το μόνο που “επιτρέπεται” στα φυσικά κρασιά σε πολύ χαμηλά ποσοστά, αλλά ταυτόχρονα αναιρεί και την έννοια αυτών… γι΄αυτό λοιπόν θα πρέπει να θεσπιστεί νομικά ο όρος “φυσικά κρασιά” για να είναι πιο σαφή όλα αυτά που περιτριγυρίζουν την έννοια αυτή.
Παρακάτω λοιπόν, ερχόμαστε να παρουσιάσουμε τη δική μας εκδοχή που καλύπτει και τις 3 αυτές σε 1 όμως σειρά κρασιών….
Πρόκειται για μία νέα κατηγορία που κερδίζει συνεχώς έδαφος… Είναι κρασιά τα οποία έχουν ζυμωθεί σε αμφορείς χωρίς την προσθήκη θειώδους και αφιλτράριστα. Μία πρακτική που μας θυμίζει πως άρχισε το κρασί να οινοποιείται στην Κρήτη 4000 χρόνια πριν με τρόπους και τεχνογνωσία που όμως ταιριάζει στο σήμερα…
Μια σταγονα ιστορια...
-
Το αρχαιο πατητηρι
Η αμπελουργία στην Κρητη είχε έντονη παρουσία σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το αµπέλι καλλιεργείται συστηµατικά στην Κρήτη εδώ και περίπου 4.000 χρόνια! ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το αρχαιότερο πατητήρι σταφυλιών, ηλικίας µεγαλύτερης των 3.500 ετών, έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή του Βαθύπετρου.
-
Το αρχαιο πατητηρι
Οι ανασκαφές του διεθνούς φήµης αρχαιολόγου Sir Arthur Evans ήταν αυτές που έφεραν στο φως το Μινωικό Πολιτισμό, ανασύροντας εικόνες και παραστάσεις ενός πολιτισμού στην απόλυτη ακμή του. Στο παλάτι της Κνωσού, το αρχαιότερο αρχιτεκτονικό µνηµείο στην Ευρώπη, ανακαλύφθηκαν πολυτελή τετραώροφα κτίρια µε παροχές που ήταν χιλιετίες μπροστά από ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά τη τη ρωμαϊκή περίοδο, τα εργαστήρια παραγωγής Κρητικών αμφορέων είχαν ιδιαίτερη άνθιση, καθώς και οι εξαγωγές των αμφορέων σε ολόκληρη τη μεσόγειο. Εκατοντάδες λαξευτοί και κτιστοί λήνοι είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της αλήθειας. Στη βυζαντινή εποχή που ακολούθησε λόγω των συμβολισμών του οίνου για τον χριστιανισμό, η αμπελουργία διατηρήθηκε. Χαρακτηριστικη είναι η αναφορά του πτωχοπροδρόμου για το ‘’κρητικό αθηρίν’’
-
Η φημη των κρητικων κρασιων
Και στην βενετοκρατούμενη Κρήτη, το κατ’εξοχήν εξαγωγικό προϊόν ήταν το κρασί και αποτελούσε είδος πολυτελείας. Οι Βενετοί έχοντας αντιληφθεί τις προοπτικές αυτού του προϊόντος για το διεθνές εμπόριο ενισχύουν την παραγωγή του με διάφορες ποικιλίες κρασιού όπως, malvasia, moscato, vino cotto, mosto Moscato και logado. Λόγω της φήμης των κρητικών κρασιών και κυρίως της μαλβαζίας, του μοσχάτου και των γλυκών κρασιών, η εξαγωγή τους έφθασε μέχρι και την Αγγλία, τη Φλάνδρα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Άλλοι σημαντικοί προορισμοί ήταν η Αίγυπτος και η Κωνσταντινούπολη.
-
Μεχρι και σημερα
Σύμφωνα με έγγραφα του 13ου αιώνα, οι περιοχές των χωριών Σίβας, Δαφνών,Βενεράτου και Κερασών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του κρασιού. Το 1580, πραγματοποιείται συμφωνία για την καλλιέργεια των χωραφιών με σκοπό την παραγωγή κρασιού logado. Ο ευγενής Zuan Dandolo, κάτοικος του Χάνδακα, νοικιάζει για ένα χρόνο, την περιουσία που έχει στο Βενεράτο και στα Κεράσια, στον σινιόρ παπά Μανούσο Χριστιανόπουλο.
Και η ιστορία του κρασιού συνεχίζει την ενδιαφέρουσα πορεία της με αυξανόμενο ενδιαφέρον στις μέρες μας!
Ποικιλίες
Eξαιρετικές Ποικιλίες Σταφυλιών
που ταξιδεύουν τον ουρανίσκο
Το σημαντικότερο ρόλο στην καλλιέργεια του οινοποιείου παίζουν οι τοπικές Κρητικές ποικιλίες όπως: Βιδιανο, λιάτικο, Μοσχάτο Σπίνας, Πλυτό, Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι και Ασύρτικο. Ταυτόχρονα καλλιεργούνται και διεθνείς ποικιλίες, όπως: Syrah,Cabernet Sauvignon,Sauvignon Blanc, Chardonnay, Grenache Rouge,Merlot. Κάθε ποικιλία υπόσχεται ένα μοναδικό ταξίδι απόλαυσης. Ποικιλίες με έντονη διάθεση, νοσταλγική, ταξιδιάρικη, φρουτώδη, περιπετειώδη, έτοιμες να ταξιδέψουν τον ουρανίσκο και να προκαλέσουν τις αισθήσεις σας. Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες. Προσδεθείτε, το ταξίδι αρχίζει:
-
Τοπικες ποικιλιες
-
Βιδιανο
-
Μοσχατο σπινας
-
Ασυρτικο
-
Πλυτο
-
Λιατικο
-
Κοτσιφαλι
-
Μαντηλαρι
-
-
Ξενες ποικιλιες
-
Sauvignon blanc
-
Chardonnay
-
Syrah
-
Merlot
-
Grenache Rouge
-
Cabernet Sauvignon
-
Είναι μια από τις πιο παλιές γηγενής ποικιλίες της Κρήτης. Ποικιλία αρκετά παραγωγική αλλά και ανθεκτική στο κλίμα της περιοχής. Δίνει πλούσια και φρουτώδη κρασιά με γεμάτο στόμα και ισορροπημένη οξύτητα. Εξαιρετική δυνατότητα παλαίωσης δίνοντας αποτελέσματα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα Chardonnay. Αρκετά ανθεκτική σαν ποικιλία στις υψηλές θερμοκρασίες διατηρώντας άψογα τον αρωματικό της χαρακτήρα. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε ασθένεις.