Σχετικά με εμάς
Σαν το παλιό καλό κρασί…
Όπως ωριμάζει ένα καλό, παλιό κρασί, έτσι και το οινοποιείο Δασκαλάκη, με την πάροδο των χρόνων, έχει αποκτήσει αξία, διαχρονικότητα, κύρος, τεχνογνωσία και υψηλές διακρίσεις για τις εξαιρετικές ποικιλίες και την ποιότητά του. Μια οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε το 1920 και συνεχίζει το υπέροχο ταξίδι της, προσφέροντας μοναδικά κρασιά με ετικέτες που κερδίζουν τις εντυπώσεις διεθνώς και αντανακλούν την ιστορία της μινωικής Κρήτης με τον καλύτερο τρόπο.
Όταν η παράδοση και το μεράκι ενώνονται με την τεχνογνωσία και την εμπειρία, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Γιατί κάθε κρασί διανύει τη δική του διαδρομή μέχρι να φτάσει στο ποτήρι σας και να συνοδεύσει μικρές ή μεγάλες, σημαντικές στιγμές σας.
Η παραγωγή του κρασιου είναι μυσταγωγία. Σήμερα συνεχίζουμε να διατηρούμε τα ‘οικογενειακά μυστικά’, προσθέτοντας γνώσεις και νέες ιδέες. Πειραματιζόμαστε, δοκιμάζουμε, καινοτομούμε και δημιουργούμε νέες, απολαυστικές ποικιλίες που ταξιδεύουν τον ουρανίσκο. Ταυτόχρονα, προσαρμοζόμαστε στις σύγχρονες απαιτήσεις, ακολουθώντας όλες τις διεθνείς οδηγίες οινοποίησης και εμφιάλωσης, ώστε να προσφέρουμε κρασιά υψηλής ποιότητας και απόλαυσης.
Και εγένετο το πρώτο οινοποιείο!
Το οινοποιείο Silva Δασκαλάκη εδρεύει στο Νομό Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο χωριό Σίβα. Η ευρύτερη περιοχή ανήκει σε μία από τις ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ Δαφνές που αφορά στην ποικιλία Λιάτικο.Το όνομα SILVA προερχεται από το τοπωνύμιο Σιβα (si-wa), το οποίο παραπέμπει στον Θεό Σίβα (Διόνυσο) και σώζεται το όνομα στην αρχαιότερη «ζώσα» θρησκεία του πλανήτη, την ινδουιστική. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό, 17χλμ, έξω από το Ηράκλειο και παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό πλούτο, καθώς αποτελούσε αντικείμενο λατρείας στην ευρύτερη περιοχή.
Η περιοχή γύρω από τον οικισμό Σίβα Μαλεβιζίου έχει ήπιο ανάγλυφο, γόνιμο έδαφος, αρχαία κατάλοιπα (λαξεύματα στο λόφο του Άι Νικόλα, πατητήρια στη θέση Κόκκινα πατητήρια και Βολάκου αλλά και πινακίδα γραμμικής Β με αναφορά στη θέση Παληανή. Διαθέτει πηγαίο νερό, κάτι που την κάνει κατάλληλη για κατοίκηση από πολύ παλιά.
Μέσα από την αγάπη και την αφοσίωση, η Ειρήνη Δασκαλάκη Ξενογιαννάκη ξεκινάει δυναμικά την παραγωγή κρασιού, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες και ακολουθώντας το μονοπάτι που χάραξαν οι πρόγονοί της στα συγκεκριμένα αμπέλια.
το 1998, δημιουργείται το πρώτο οινοποιείο της οικογενείας Δασκαλάκη στο χωριό Σίβα του Νομού Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το συγκεκριμένο όνομα παραπέμπει στο Θεό Σίβα γνωστότερο ως Διόνυσο, ο οποίος λατρευόταν στην ευρύτερη περιοχή.
Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε η αναβίωση 90 ιδιόκτητων στρεμμάτων, τα οποία καλλιεργούνται με ολοκληρωμένη βιολογική καλλιέργεια σε υψόμετρο που φτάνει τα 500 μέτρα.
Το 2003 το οινοποιείο απέκτησε τον κατάλληλο εξοπλισμό με μηχανήματα στον χώρο της παραγωγής και εμφιάλωσης.
Το 2004 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη εμφιάλωση με τα κρασιά «Λιάτικο» ξηρό Π.Ο.Π. και «Λιάτικο» φυσικός, γλυκός οίνος Π.Ο.Π.
Το 2006 ήρθε η πρώτη ‘χρυσή’ αναγνώριση, κατακτώντας το βραβείο ‘ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΥΣΟ’ σε διεθνή διαγωνισμό οίνου ενώ ταυτόχρονα, αποτελέσαμε το πρώτο οινοποιείο της Κρήτης που πέτυχε τέτοια βράβευση.
Η ομάδα μας!
-
Δασκαλακη - Ξενογιαννακη ΕιρηνηΟινοποιός - Υπεύθυνη παραγωγής
-
Φακουκακης ΕμμανουηλΥπεύθυνος εξαγωγών - Οικονομικός διευθυντής
-
Δασκαλακη ΧαρουλαΥπεύθυνη marketing και δημοσίων σχέσεων
-
Δασκαλακης ΓιαννηςΥπεύθυνος παραγωγής - εμφιάλωσης, καλλιέργειας
-
Δασκαλακης ΖαχαριαςΥπεύθυνος καλλιέργειας
-
Σαμολη ΛιτσαΓραμματειακή υποστήριξη
-
Παντος ΧρηστοςΥπεύθυνος πωλήσεων
-
Ζερβος ΑνδρεαςΥπεύθυνος αποθήκης - συσκευασίας
-
Μπιμπα ΑγγελικηΓεωπόνος - Οινολόγος
-
Μελακης ΑντωνηςΧημικός - Οινολόγος