Οίνος & ευρύτερη περιοχή
Το οινοποιείο Silva Δασκαλάκη εδρεύει στο Νομό Ηρακλείου, συγκεκριμένα στο χωριό Σίβα. Η ευρύτερη περιοχή ανήκει σε μία από τις ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ Δαφνές που αφορά την ποικιλία Λιάτικο.
Το τοπωνύμιο Σίβα ( -si-wa) παραπέμπει στο Θεό Σίβα (Διόνυσο). Αν υπήρχε ένα κοινό υπόβαθρο στις γλώσσες τις λεγόμενες Ινδοευρωπαϊκές, τότε μπορούμε να εικάσουμε πως ο θεός Σίβα- Διόνυσος αποτελούσε αντικείμενο λατρείας στην ευρύτερη περιοχή με απομεινάρι το τοπωνύμιο-Σίβα-όπου ίσως να κρύβει ένα αρχαίο υπόστρωμα της γλώσσας.
Η περιοχή γύρω από τον οικισμό Σίβα Μαλεβιζίου έχει ήπιο ανάγλυφο, γόνιμο έδαφος, αρχαία κατάλοιπα (λαξεύματα στο λόφο του Άι Νικόλα, πατητήρια στη θέση Κόκκινα πατητήρια και Βολάκου αλλά και πινακίδα γραμμικής Β με αναφορά στη θέση Πάλα-Παληανή κ.λπ.) και πηγαίο νερό που την κάνει κατάλληλη για κατοίκηση από πολύ παλιά. Οι κάτοικοι αυτοί πιθανότατα ονόμασαν την περιοχή Σίβα από τη λατρεία του θεού Σίβα – Διόνυσου, του οποίου θεού σώζεται το όνομα στην αρχαιότερη «ζώσα» θρησκεία του πλανήτη, την ινδουιστική.
Σίβα (Si-wa) στη γραμμική Β.
Μέση ετήσια θερμοκρασία: 19oC
Μέσο ετήσιο ύψος βροχής: 550mm
Ετήσια σχετική υγρασία: 62%
ΚΛΙΜΑ
Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως Μεσογειακό με ήπιους χειμώνες, ζεστά καλοκαίρια αρκετές βροχοπτώσεις το φθινόπωρο, σπάνιες χιονοπτώσεις και αρκετά υψηλά ποσοστά υγρασίας. Ανέκαθεν ήταν ιδανική ζώνη αμπελοκαλλιέργειας διότι το μικροκλίμα της περιοχής επέτρεπε την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.
ΕΔΑΦΟΣ
Οι αμπελώνες του οινοποιείου Silva βρίσκονται γύρω από την περιοχή του οινοποιείου και κάποιοι σε πιο απομακρυσμένες περιοχές με αποτέλεσμα το έδαφος των αμπελώνων να ποικίλει..Λόγω της διαφορετικότητας του μικροκλίματος των αμπελώνων προσδίδετε μια παραπάνω πολυπλοκότητα στο τελικό προϊόν. Τα εδάφη είναι κατά κύριο λόγο αργιλώδη με κάποια ασβεστολιθικά πετρώματα ,αργιλοπηλώδη και κατά τόπους αμμώδη.
- Βρίσκονται σε 2 περιοχές: γύρω από τη Σίβα (300m) 90 στρέμματα και στην περιοχή Φόδελε , το οποίο είναι 40 στρέμματα με θέα τη θάλασσα.
- Συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα (2 διαφορετικά terroir, μεταλλικότητα και υγρασία) το αποτέλεσμα μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο ικανοποιητικό ουρανίσκο.
- + 100 στρέμματα συνεργαζόμενους αμπελώνες σε υψόμετρο 600-750m)
- Βασικότερο χαρακτηριστικό πρωιμότητα
- Παραγωγή 600 – 1000 κιλά το στρέμμα
- Πολύ υψηλά σάκχαρα
- Πολλές διαφορετικές εκφράσεις οίνων